Architecten aan het woord: ‘Het Veilingkwartier biedt een rijkdom aan opties’

17 april '24

In Het Veilingkwartier vind je een grote diversiteit aan woningen in het groen met onder andere grondgebonden gezinswoningen, appartementen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen. De architecten van Het Veilingkwartier zijn geïnspireerd door de rijke geschiedenis van het veilingterrein in Tiel, want ooit bloeide hier een levendige handel in fruit. Nu komen er schitterende woningen omgeven door cultureel erfgoed.

Richard van Tiggele (Venster Architekten), Marnix van der Meer (Zecc Architecten) en Jos van der Linde (Zecc Architecten) zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de grote woonblokken in het midden van het plan. Daarnaast werkt Zecc Architecten aan de transformatie van de historische gebouwen: het veilinghuis en het metaalwarengebouw. De architecten vertellen ons graag meer over de voorlopige plannen.

image alt

Nieuwbouwwijk Het Veilingkwartier

In het midden van het plan vind je appartementen van 80 tot 100 m2, grondgebonden gezinswoningen van 120 tot 140 m2 en met dakterrassen. Aan de spoorstraat ligt het historische veilingterrein met zowel woon- als commerciële bestemmingen. Het plan is dat aan de rand van het plan zowel 2 onder 1 kap- als vrijstaande woningen komen.

Jos begint: “Het Veilingkwartier biedt een rijkdom aan opties.” Richard: “Over twee maanden verwachten we klaar te zijn met het voorlopig ontwerp van alle bouwwerken in het centrum van het plan. We werken met afwisselende architectuur. De stijlen wisselen om de twee tot maximaal zes rijen woningen naast elkaar. De verschillen in de architectuur zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en vormen een harmonieuze diversiteit.”

Afbeelding: Jos van der Linde en Marnix van der Meer (Zecc Architecten)

image alt

Midden in het groen

Jos: “De woningen liggen in een groen en autovrij park. We willen dat de bewoners vanuit hun woning genieten van het groen buiten. Dit realiseren we door de leefruimte van de woning aan de voorzijde te plaatsen met grote raampartijen met uitzicht op het park. Kinderen kun je hier met een gerust hart buiten laten spelen. Dit is een groot woongenot voor de bewoners van Het Veilingkwartier.” Richard: “De bewoners van de grondgebonden woningen kunnen zowel in hun achtertuin genieten van hun privacy of gezellig in de groene voortuin kletsen met de buren.”

Richard: “Het parkeren gebeurt op het binnenterrein. Dit wordt geen kaal stenen parkeerterrein, maar worden juist mooie groene parkeerhoven.” Marnix: “Er zijn geen straten om de woonblokken heen. Parkeren is voor zowel de bewoners als de bezoekers mogelijk in het gebied. De groene zone is volledig autovrij.”

Afbeelding: Richard van Tiggelen (Venster Architekten)

Bron van inspiratie

De plek heeft een rijk verleden in Tiel met historische gebouwen als het veilinghuis, de veilinghallen en het metaalwarengebouw. Marnix: “De bestaande gebouwen maken de locatie uniek en inspireren ons bij het ontwerp van de nieuwe architectuur. Het ontwerp is daarom ook heel specifiek bedoeld voor deze plek.” Richard: “De woonwijk bevat veel details in de architectuur met een knipoog naar de historie van deze omgeving. Bijvoorbeeld het ontwerp van de daken, de ramen en de kozijnen van de woningen zijn afgestemd op de bestaande gebouwen op het veilingterrein. De stalen balken van de veilinghallen worden hergebruikt in het park. De architectuur van de complexen sluiten als geheel mooi aan op de bestaande stedelijke veilinggebouwen.”

Behoud van de historie

Jos: “Het karakteristieke veilinggebouw bij de spoorstraat wordt behouden. Van de grote stalen veilinghallen, waar vroeger alles voor de veiling werd tentoongesteld, blijft het stalen geraamte bestaan. Deze komen terug in het groen op het veilingterrein. Het wordt nog een klus om dat te demonteren en opnieuw te monteren. Het metaalwarengebouw en een deel van de productiehallen blijven ook overeind. De gebouwen kenmerken zich als een wit ensemble met verschillende architectuurstijlen. De oude gebouwen vervullen straks een nieuwe functie: deels wonen en deels commercieel.”

-

Duurzame voorzieningen

Marnix: “De woningen in Het Veilingkwartier zijn opgebouwd uit duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen en voorzien van warmtepompen (gasloos), zonnepanelen en ventilatie met warmteterugwinning.” Richard: “Er komt veel groen in het plan, zowel binnen als buiten de woonblokken, wat er voor zorgt dat hittestress wordt tegengegaan en het water van hevige regenbuien goed kan afdrijven. Groen zorgt ook voor een prettige omgeving voor vogels en insecten. Er komen ook nestkasten voor vogels en vleermuizen. We stimuleren de bewoners om geveltuintjes aan te leggen en de tuinen zo groen mogelijk te houden.”

Wens

Marnix: “Het is de bedoeling dat de bewoners de groene ruimtes recreatief gaan gebruiken. Op die manier wordt dit een levendig en sociaal gebied voor bewoners en spelende kinderen. We streven met de architectuur naar een unieke stijl die herkenbaar is als een verlengstuk van de historie van het terrein.” Richard: “De bewoners zullen hier met plezier wonen en het plan zich als het ware toe-eigenen, gebruik makend van de ruimtes zoals ze bedoeld zijn. Als dat gebeurt, is het project in mijn ogen geslaagd.” Jos: “Wij zijn trots dat we deze gebouwen mogen ontwerpen midden in dit groene park. Als de bewoners zich straks ook trots voelen om op deze plek te wonen, dan hebben we het goed gedaan.”

Het Veilingkwartier

Richard: “Je hebt een ruim aanbod in type woningen met onder andere zeer ruime gezinswoningen. De architectuur is herkenbaar en afwisselend. Er is veel groen. Het ligt vlak bij het spoor en het centrum. Kortom: dit wordt een hele fijne woonwijk in Tiel!”

Richard van Tiggele, directeur Venster Architekten
Marnix van der Meer, partner architect Zecc Architecten
Jos Verlinden, project architect Zecc Architecten

Venster Architekten en Zecc Architecten zijn samen evenredig verantwoordelijk voor de complexen in het midden van het plan. Zecc Architecten is daarnaast ook verantwoordelijk voor de transformatie en renovatie van de bestaande gebouwen op het terrein aan de Spoorstraat: het veilinghuis en het metalenwarengebouw. De verantwoordelijkheid voor de woningen aan de buitenste ring ligt bij MIX architectuur. Hierover volgt later meer informatie.

Meer over het Veilingterrein? Bekijk de homepagina
Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten