Historische objecten uit oude fruitveiling veiliggesteld

26 juni '23

Dit jaar nog worden de meeste oude gebouwen op het Veilingterrein, waaronder de veilinghallen, gesloopt. Zij maken plaats voor de nieuwe woonbuurt Veilingkwartier met 325 woningen. In de Veilinghallen en de oude villa van de veiling is een aantal objecten met historische waarde. Zoals de oude Veilingklok, dakspanten en een gedenktableau. Dit tegelplateau is in 1954 door het personeel van de Fruitveiling aangeboden aan de directie ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Veilingvereniging Tiel en omstreken.

De GEM Veilingterrein wil in opdracht van de gemeente en de projectontwikkelaar BPD deze waardevolle objecten bewaren. Maandag 5 juni werd het gedenktableau als eerste uit de muur van de fruitvilla gehaald. Dit gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf werd met hulp van het Historisch collectief uit Tiel gevonden. Het bedrijf ging heel voorzichtig aan de slag want het tableau mocht absoluut niet beschadigd raken. Alle tegels kwamen heelhuids uit de muur. 

 

De gemeente gaat nu onderzoeken óf de historische objecten een plek kunnen krijgen in de nieuwe woonbuurt en op welke manier ze het beste tot hun recht komen in het Veilingkwartier.