Ontdek het rijke verleden van Tiel

21 december '23

Waar vroeger appels en peren werden geveild, raken nieuwe bewoners verknocht aan deze levendige nieuwe buurt met volop levendigheid. Op de plek van het voormalige veilingterrein, komt de rijke geschiedenis van Tiel tot leven in een nieuwe wijk. Hier komen prachtige woningen die in harmonie staan met het historische erfgoed. Wij nemen je mee in het rijke verleden van Tiel!

Centrum voor fruitteelt

Wist je dat Tiel tot de oudste steden van Nederland behoort? De bijzonder rijke geschiedenis gaat zelfs terug naar de Romeinse tijd. Ooit was Tiel namelijk een belangrijk centrum voor de fruitteelt in Nederland, met name de teelt van appels en peren. Veilingen hebben toen een cruciale rol gespeeld in de verkoop en distributie van fruit uit de regio, en dat doen ze nog steeds. Vandaar ook dat de naam van dit project is geïnspireerd op de bedrijvigheid uit het verleden: het veilingterrein!

image alt

De eerste fruitveiling

Nog even terug naar de fruitteelt. In de Betuwe, de streek rondom Tiel, begon dit in de 19e eeuw sterk te groeien. Boeren begonnen steeds meer appels en peren te telen, waardoor de Betuwe al snel bekend stond als een vruchtbare regio voor fruit. In 1888 werd de eerste fruitveiling in Tiel opgericht, genaamd ‘De Betuwe’. Een heuse mijlpaal! Deze veiling was speciaal bedoeld voor boeren om hun fruit op een georganiseerde manier te verkopen en te distribueren. In de 20e eeuw waren veilingen niet meer weg te denken en speelden een belangrijke rol bij het handhaven van fruitbiedingen, het vaststellen van prijzen en het bereiken van de consument.

image alt

Toeristische trekpleister

Het veilingterrein wordt nu omgetoverd van een asfaltvlakte met verlaten gebouwen naar een aantrekkelijk, groen, stedelijk en autoluw woongebied met een industrieel karakter. Kun je nagaan dat op de plek waar straks nieuwe woningen staan, talloze kistjes fruit over de toonbank gingen? Voor veel Tielenaren ligt op het oude Veilingterrein achter het station een enorme historie en dat is niet voor niets. Jomanda heeft zich ook nog even gehuisvest in de oude veilinghallen. Eén van de hallen kreeg in de jaren 90 zelfs nationale bekendheid door haar healingsessies en werd zelfs ‘Jomanda-hal’ genoemd. Een enorme trekpleister, want dit bracht maandelijks zo’n 20.000 bezoekers naar Tiel.

image alt

Distributie van appels en peren

Hoewel de fruitteeltindustrie in Nederland de afgelopen decennia echt wel is veranderd, spelen veilingen nog steeds een belangrijke rol bij de verkoop van fruit. Tiel blijft een centrum voor fruitveilingen en de distributie van appels, peren en andere fruitsoorten. Vandaag de dag zijn er verschillende veilingen en coöperaties in Tiel en de omliggende regio die de belangen van fruittelers behartigen en fruit aan kopers leveren.

Fruitcorso

Nog altijd wordt de rijke geschiedenis van Tiel gevierd. Een van de grootste evenementen hierin is het jaarlijkse Fruitcorso. Een groots en kleurrijk evenement waar je de mooiste praalwagens kunt spotten, versierd met fruit en bloemen. De moeite waard om te bezoeken, zeker als toekomstige inwoner van Veilingkwartier!

Flipje

Tip: de belangrijkste inwoner van Tiel is Flipje. Het fruitige stripfiguurtje staat symbool voor de jam- en conservenindustrie in de stad. In Het Flipje en Streekmuseum in Tiel hoor je alles over Flipje en natuurlijk de lokale geschiedenis. Een leuk uitje voor het hele gezin.

Meer over de geschiedenis? Bekijk de geschiedenis pagina
Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten