Sloop hallen op Veilingterrein officieel van start

30 augustus '23

Met een forse dreun tegen een muur van de oude Veilinghallen gaf wethouder Dijkstra vanuit een kraan woensdag 30 augustus het officiële startsein van de sloop van de hallen op het Veilingterrein. De meeste gebouwen maken plaats voor de nieuwe woonlocatie Veilingkwartier met 325 koop- en huurwoningen waaronder appartementen. De sloop van de oude hallen is een mijlpaal in het project Veilingkwartier.

Tot nu toe waren de voorbereidingen niet zo zichtbaar. Maar de komende tijd verandert het uiterlijk van het historische Veilingterrein aanzienlijk. Wethouder Dijkstra is trots op het project Veilingkwartier: “Het Veilingkwartier is een mijlpaal voor onze stad Tiel. De nieuwe wijk staat symbool voor de overgang naar het nieuwe bruisende Tiel. Voor iedereen een kwalitatieve, prettige en leefbare woonomgeving, nabij de winkels, horeca in de binnenstad, direct bij de vele voorzieningen en tegenover het trein- en busstation.”

Sloop Veilingterrein

Sloop al eerder begonnen

De gemeente heeft niet gewacht met het slopen tot het officiële starthandeling. In juli werd al begonnen met het verwijderen van asbest uit de hallen. Toen is uit veiligheidsoogpunt en om overlast tegen te gaan, al besloten om de restanten van de hallen na de asbestsanering meteen te slopen. Inmiddels is ook de fietsenstalling voor de oude Metawafabriek al gesloopt.

Deel gebouwen krijgt nieuwe bestemming

Niet alle gebouwen op het Veilingterrein verdwijnen. De villa van de fruitveiling en het kantoorgedeelte van de Metawafabriek worden niet gesloopt. Zij krijgen een nieuwe bestemming in het Veilingkwartier. Verder hebben de gemeente en GEM Veilingterrein afgesproken een aantal cultuurhistorisch waardevolle objecten te behouden. Dat zijn historische dakspanten, de veilingklok en het gedenkplateau ter ere van het 50-jarig bestaan van de fruitveiling. Deze objecten krijgen mogelijk een nieuwe bestemming in het Veilingkwartier.

Bouwrijp maken

De verwachting is dat half november de sanering- en sloopwerkzaamheden zijn afgerond. Dan start het bouwrijp maken van het terrein. De planning is verder dat half 2024 de verkoop van de eerste fase van de woningen start en in het laatste kwartaal van 2024 de bouw van de eerste woningen.